Kategoriat
Yleinen

Prosessien kuvausta ja valmiita teoksia

Still -kuva videosta. 11. maalattu kosketus: Haluan ihmetellä . Marika Tervahartiala ja Virppi Venell.

Haluan ihmetellä

Prosessista:
Sain Marikalta valokuvia piirroksista, ja videomateriaalia niiden teosta. Halusin videoita editoimalla luoda teosten pohjalta tarinan, joka välittäisi tunnelmia Marikan ja piirrosten mielenmaisemasta ja elinpiiristä, arvomaailmasta. Työryhmämme valinnut arpa suosi meitä siinä, että sekä Marika että minä asumme samankaltaisessa luonnonympäristössä, ja me molemmat työstämme taiteen ohella permakasvimaitamme.
Toin teokseen pihapiirini äänimaailman aamuöiden lintukonserttoineen. Ihminen ja hänen läsnäolonsa virittyy äänimaisemassa hirvensarvikanteleeni kautta. Instrumenttini lienee ainoa laatuaan maailmassa, suunnittelin sen Bakshi-festivaalin (Uzbekistan 2019) esitykseen.
Työskentelen itse poikkitaiteellisesti kuvan ja äänen parissa, joten prosessissa itselleni tärkeä osuus oli myös editointi. 
Oli kohottava kokemus tutustua Marikan työskentelyyn. Nautin hänen piirrosjäljestään, samaistuin piirrosten luonnon ihmeitä pohtivaan hahmoon. 
Virppi Venell, valokuvaaja, esitystaiteilija

Still-kuva videosta 6.maalattu kosketus: Kohtaaminen
Kuvataide Tellervo Viitaniemi Sävellys ja pianot: Elisa af Hällström Äänitaide: Janne Auvinen

Kohtaaminen

Prosessista: Oli kiinnostavaa ja jännittävää. Tuntui melkein väkivaltaiselta ottaa keskeneräisestä maalauksesta kuvia. Kukaan ei ole aikaisemmin nähnyt mitä maalausteni alla on. Voi olla että se vaikutti myös vapauteen maalata, ja vaikutti lopputulokseen. Videosta tuli oma teoksensa, siinä näkyy koko kaari. Musiikin tuleminen pikku hiljaa vaiheittain mukaan, pianon soundi ja epävireisyys tuntuivat vihlovilta. Kaksi välinettä kohtasivat suoraan, ilman ihmiskontaktia, ja sitten vielä Jannen editointi. Se oli ennenkokematonta ja hienoa.

kuvataiteilija Tellervo Viitaniemi

Still-kuva videosta 3. Kosketus Frozen Garden

Akryyli kierrätetylle plexille, 65×85, 2020
Taiteilija : Sirkku Katriina Ala-Harja
Musiikki: Mohammad Moe Mustafa
Videon ohjaus, kuvaus ja leikkaus Jonna Wikström

Frozen garden

”Väri liukuu plexin pinnalla kuin vene aalloilla. ”

Ensimmäisen päivän kuuntelin Moen säveltämää äänimaailmaa. Etsin värejä ja Liikettä joka olisi musiikin kanssa Keskustelevaa . Löysin vaaleita värejä, liukuvaa ja toisensa lomaan liikkuvia siveltimenvetoja, keltaista ja punaista.
Aloitin työskentelyn näiden pohjalta ja syntyi ensimmäinen Frozen Garden.  Seuraavana päivänä Jonna tuli kuvaamaan maalausprisessia. Päätin tehdä Maalauksen kuin esityksen. Maalausperformanssi saaressa meressä. Simultaaninen prosessi ja esitys. Maalattu kosketus.

kuvataiteilija Sirkku-Katriina Ala-Harja

On harvinaista nähdä kuvataiteilijoiden prosessia ja keskeneräisiä teoksia. Se on jännittävää katsojalle ja jopa pelottavaa taiteilijalle.

Tälläinen yhteistyö muusikoiden ja säveltäjien kanssa on ollut kuvataiteilijoille äärimmäisen kiinnostavaa ja joissain määrin myös vapauttavaa. Miten tehdä teos korkeintaan viidessä päivässä. Videoida vaiheita ja nähdä lopputulos mikä muodostuu kun kuvataide, liikkuva kuva, äänet ja musiikki yhdistyvät.

Galleriassamme on esille viiden kuvataiteilijan teokset sekä kaikki 12 videoteosta vain sunnuntaihin 19.7 asti.

Päivittäin 13-19.00. Tervetuloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s