Kategoriat
Yleinen

Kohta avataan

Näyttelytila on pikkuhiljaa valmistumassa, pihaa siivottu ja taiteilijoiden kanssa käyty keskustelua taiteesta, tilasta ja siitä miksi galleria on perustettu.

Miksi TAIDE Galleria Etsivätoimisto?

  • Suomessa taiteilija maksaa yleensä galleriatilasta vuokraa galleristille 1500-2500 €/3vk tai 1kk, tämän lisäksi jos taidetta myydään galleria ottaa teoksen myyntihinnasta 30-50%.

TAIDE Galleria Etsivätoimisto tahtoo tarjota taiteelle tilan, josta taiteilijan ei tarvitse maksaa vuokraa. Tämä on harvinaista Suomessa. Miksi näin yleensä on, on todella hyvä kysymys. Näin ei ole esimerkiksi naapurimaissamme Virossa tai Ruotsissa. Kovat vuokrahinnat Suomessa tekevät osalle taiteilijoista taiteen esille laittamisesta mahdotonta. Tai siihen tulee ottaa pankista lainaa tai myydä omaisuuttaa, tai tehdä jotakin muuta työtä lisäksi rahoittaakseen vain nämä vuokrahinnat. Missä muussa työssä työntekijä joutuu maksaa työtilan, tarvikkeiden ja oman työnsä lisäksi siitä että työ toteutuu. Eivät näyttelijät maksa teatterin vuokraa tai muusikot keikkapaikan vuokraa. Päinvastoin, heille maksetaan siitä että he tekevät työnsä, niinkuin kuuluukin. Suomessa taidemuseot ovat lähestulkoon ainoita laitoksia missä taiteilijan ei tarvitse maksaa tilasta vuokraa, mutta sinne päästäkseen on joutunut maksamaan aika monesta tilasta. Ja ilman CV:seen kertyneitä näyttelyitä et saa tuleviakaan näyttelyitä. Jos taiteilija kuitenkin pääsee museoon asti, ei hänelle kuitenkaan makseta siitäkään palkkaa, eikö olekin jännä systeemi. Eli taiteilija tuottaa omalla rahalla, tai parhaassa tapauksessa apurahalla, taiteellisen sisällön jotta paikoissa on ylipäätänsä koettavaa. Se että taiteen apurahat tai teosmyynnit menevät tilavuokriin on järjetöntä.

Tämä on yksi syy miksi TAIDE Galleria Etsivätoimisto on perustettu. Haluamme tarjota taiteilijoille mahdollisuuden esittää taidetta ILMAISEKSI. Taiteen ei tarvitse myöskään olla myyvää, sopivan kokoista tai näköistä. Mutta toivomme että se on kiinnostavaa ja herättää kysymyksiä katsojassa.

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s